Foredrag

Herunder er programmet for 2. halvår 2023 – 1. halvår 2024.

Bemærk, at der holdes generalforsamlingen d. 18. marts 2024 (se nederst på siden).

Tirsdag d. 12. september 2023 kl. 15.00 – UDFLUGT
Besøg i Janus Bygningen Vestjyllands Kunstmuseum, Lærkevej 25, 6862 Tistrup. Vi mødes ved Sognegården i Sønderris kl. 15.00 og fylder bilerne, hvorefter vi kører til museet.
Kl. 15.30-16.30 får vi en rundvisning. Det er kunstnersammenslutningen ”Vestjyllandsudstillingen”, der udstiller i denne periode. Efter rundvisningen har man ½ time på egen hånd, hvor man enten kan kigge mere på udstillingen eller nyde en kop kaffe. Kl. 17.00 forlader vi museet og kører til Næsbjerghus, hvor der serveres buffet.
Pris: 250 kr. pr. pers. ex. drikkevarer. Tilmelding til Bente Sørensen, tlf. 75 11 63 42, mail: skoletoften42@esenet.dk senest søndag d. 3. september. Der betales via MobilePay eller kontant på dagen.

Mandag d. 25. september 2023 kl. 19.00
I anledning af at Grundtvigs Foredragsforening Sædding-Guldager fylder 40 år i 2023, har vi inviteret Kirsten M. Andersen, der er formand for Grundtvigsk Forum. I foredraget vil Kirsten Andersen fortælle, hvad der aktuelt rører sig i det grundtvigske.
I forbindelse med foredraget serveres der bobler med lidt lækkert til.

Foto: Frida Gregersen

Onsdag d. 4. oktober 2023 kl. 19.00
Annette Hoff, der er historiker og seniorforsker i Den Gamle By, har skrevet en bog om Den Danske Kaffehistorie. Foredraget giver et levende indblik i danskernes dagligdag med kaffen fra 1660 og helt op til vor egen tid. Undervejs bliver det bl.a. klarlagt, hvorfor vi i dag er en nation af flest kaffedrikkere, skønt teen var størst i 1700-årene. Foredraget er ledsaget af billeder.

Mandag d. 6. november 2023 kl. 19.00
Christian Gottlieb, der er dr.theol., sognepræst og adjungeret professor ved det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet vil tale om ”Landet på kanten: Om den kirkelige og historiske baggrund for krisen i Ukraine”.
Selv om de færreste havde forventet, at det anspændte forhold mellem Ukraine og Rusland ville ende med egentlig krig, er den dog ikke kommet ud af ingenting. Spændingerne mellem de to lande har mange og dybe grunde, der rækker langt tilbage i historien. Dette viser sig ikke mindst i den vigtige rolle, som den ortodokse kirke spiller på begge sider af konflikten.

Søndag d. 19. november 2023 kl. 15.00
Forfatter og tidligere redaktør ved Danmarks Radio Egon Clausen har skrevet essaysamlingen ”Vestenvind”, hvori han tager udkants-problematikken under kærlig behandling. Selv bor han ved østkysten, men stammer fra og kommer tit på vestkysten. Han kender altså både til de ”københavnske saloner” og til den særlige vestjyske mentalitet. Begge dele har han både godt og skidt at sige om, og Clausen er ikke typen, der holder sig tilbage, hvis noget trænger til at blive italesat.

Mandag d. 15. januar 2024 kl. 19.00
Forhenværende formand for Folketinget Henrik Dam Kristensen vil holde foredrag om sin vej ”Fra Vorbasse til Christiansborg”. Han vil beskrive den udvikling, der er sket i de godt 30 år, han var medlem af Folketinget. Herunder pressens rolle og effekten af nye sociale medier for det parlamentariske arbejde. Han beskriver desuden hverdagen som MF’er, minister og Formand for Folketinget og forsøger at komme bag om nogle af de ting, som man måske ikke tænker så meget over i hverdagen.

Søndag d. 18. februar 2014 kl. 15.00
Forfatter Birgithe Kosovic har blandt andet skrevet ”Den inderste fare”, som er en biografisk roman i to bind om Erik Scavenius; den politiker, der blev mest forhadt for sin samarbejdspolitik under den tyske besættelse. Kosovics foredrag ”Mellem løgn og overlevelse” indeholder både et ægteskabsdrama og en del af danmarkshistorien, som stiller spørgsmålene: Hvor meget af sin frihed skal man opgive for freden? Og hvor meget af sin fred skal man ofre for friheden?

Foto: Ole Haupt

Mandag d. 18. marts 2014 kl. 19.00
John Skou og Birgitte Antonius danner tilsammen duoen ”Revysangens Genklang”, som også er titlen på tre revyhistoriske gennemgange, som duoen turnerer med. Som sæsonafslutning i Grundtvigsk Foredragsforening bliver den ene af disse gennemgange fremført i ord og toner. John Skou fortæller om historien bag de enkelte sange, og så akkompagnerer han på klaver til Birgitte Antonius’ sang.


N.B.: Samme aften, altså d. 18. marts kl. 21-21.30 holdes der generalforsamling i foredragsforeningen. Eventuelle forslag skal være bestyrelsen i hænde senest 14 dage inden.