foredrag

Mandag den 31. august 2020

Frellomuseet

Vi indleder sæsonen med et besøg på Frellomuseet, Kirkepladsen 1, Varde. Vi går “På Egen Hånd” gennem udstillingen. Efterfølgende spiser vi middag på Restaurant Gl. Daws, Smedegade 4, hvor vi også vil synge nogle sange fra Højskolesangbogen.
Vi mødes ved indgangen til Frellomuseet kl. 15,30.
Pris for besøg og middag (eksklusiv drikkevarer) er 200 kr. for medlemmer af foreningen.
Tilmelding senest 20. august til K. A. Gorritzen, tlf. 20 48 64 66

Torsdag den 17. september 2020 kl. 19,00

Siegfried Matlok

Siegfried Matlok:
“Dansk-tysk – fortid, nutid og fremtid”
Foredragsholderen har været chefredaktør for det tyske mindretals dagblad i Sønderjylland Der Nordschleswiger og har holdt mange foredrag om det dansk-tyske forhold, som nu er så godt, at mange betragter det dansk-tyske grænseland som et forbillede for hele verden.

Onsdag den 7. oktober 2020 kl. 19,00
Villy SøvndalVilly Søvndal:
“Med håbet som drivkraft”
Foredragsholderen har været medlem af Folketinget. Han har været udenrigsminister og er nu i regionsrådet i Region Syddanmark. Foredraget er en fortælling om hans liv – herunder i politik. “Jeg synes den offentlige debat efterlader et indtryk af en verden der kun er krig, flygtninge, kaos og tilbagegang på trods af at vi lever i den længste ubrudte fremgangsperiode i menneskehedens historie. Derfor er der masser af håb…”

Torsdag den 12. november 2020 kl. 19,00 – er flyttet til næste sæson
Doris OttesenDoris Ottesen:
“Tro og lidenskab” – en genfortælling af Kristin Lavransdatter
Foredragsholderen har været præst, men virker nu som folkeoplyser, formidler, forfatter og fortæller. Hendes speciale er de store nordiske romanværker af bl.a. Sigrid Undset. Kristin Lavransdatter foregår i første halvdel af 1300tallet og handler, som titlen antyder, om storbondedatteren Kristin, hvis bevægede levnedsløb skildres fra vugge til grav.
Mødet arrangeres i samarbejde med Sædden menighedsråd

Tirsdag den 12. januar 2021 kl. 19,00  – aflyst og flyttes til næste sæson
Jørn MunksgaardKirstine Bonde“Carl Nielsen i ord og toner”
Komponisten Carl Nielsen har i høj grad været med til at forny den folkelige fællessang i Danmark. Jørn Munksgaard har i en årrække beskæftiget sig med Carl Nielsen, som også havde en særlig tilknytning til Esbjerg, idet hans broder Valdemar Nielsen var lærer i Bryndum. Kirstine Bonde har også en lokal baggrund. Hun er oprindelig fra Forum i Bryndum sogn og er konservatorieuddannet i sang. Det bliver en aften med både fortælling, solosang og fællessang.

Onsdag den 10. februar 2021 kl. 19,00 – aflyst og flyttes til næste sæson
Morten Hahn-PedersenMorten Hahn-Pedersen:
“På zarens befaling”
Foredragsholderen er historiker og tidligere direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. I årene 1725-43 gennemførte det russiske imperium to fantastiske ekspeditioner gennem Sibirien. Målet var at finde nyt land og udvide zarens rige. I spidsen for ekspeditionerne stod to danskere, Vitus Bering fra Horsens og Martin Spangsberg fra Esbjerg. De to danskere skrev sig således ind i verdenshistorien. Det handler foredraget om.

Torsdag den 18. marts 2021 kl. 19,00 – aflyst og flyttes til næste sæson
Niels Wium OlesenNiels Wium Olesen:
“Lad aldrig en god krise gå til spilde”
Foredragsholderen er lektor i historie på Århus Universitet. Titlen på foredraget er sagt af Barack Obamas stabschef Rahmn Emanuel i 2009, da finanskrisen var i sin mest alvorlige fase. I foredraget skal der kigges på, hvordan kriser i det 20. århundredes historie i Danmark og uden for Danmark har ført til – eller direkte er blevet udnyttet til – at skabe mere fundamental samfundsforandring. Måske vi også hører om, hvad coronakrisen kommer til at betyde for fremtiden.

Generalforsamling tirsdag den 23. marts 2021 kl. 17,00 – afholdes som planlagt